1ste ontmoet- en Herdenk-dag 2014 (2)

Op 6 mei 2014 werd de eerste Ontmoetings- en Herdenkingsdag gehouden van het Amstelveense scholenproject Ontmoeten & (Her)denken. Dit was een samenwerkingsprogramma van de stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers van Nederlands-Indië die op 14 augustus jaarlijks de herdenking bij het Indië-monument organiseert en Amstelveen Oranje die dat op 4 mei doet, allemaal in het Broersepark.
`s Morgens was er een programma in de kerk van het Apostolisch Genootschap waarbij vooral aandacht werd gegeven aan het ontmoeten met gelovigen van de Apostolische gemeente. Ook waren er oorlogsgetroffenen / gastdocenten van de Tweede Wereldoorlog aanwezig vanuit Nederland (Hans Aussen) en Nederlands-Indië (Thea Mulders en Nora Valk). In de middag werd naar het naburige Broersepark gegaan waar de twee herdenkingsmonumenten staan en een programma werd uitgevoerd met het accent op Herdenken. Zo gaf Groen Links voorzitter Axel Boomgaars bij het oorlogsmonument een korte les over de vervolging van homoselsuelen in de Tweede Wereldoorlog en trok het door naar de actualiteit.
Deze pilotdag werd uitgevoerd met groep acht van de Martin Luther Kingschool (nu Kindercampus King) in Amstelveen die ook voor het eerst de herdenkingsrap uitvoerde.

Oud-onderwijswethouder Piet van den Heuvel, kampoverlevende Thea Meulders en oorlogsslachtoffer uit Nederlands-Indië Ard Diazoni geven uitleg over de achtergronden van het Indië-monument.

 

Geef een reactie