Lesbus Wereldexpress in Amstelveen geopend

Op 31 mei om 10.00 u. is de lesbus Wereldexpress geopend door170531 opening lesbus Cirkel groep 8 + burgemeester samen met burgemeester Mirjam van `t Veld. Voor de derde en mogelijk laatste keer staat deze mobiele doe-tentoonstelling over discriminatie en vooroordelen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en Azië in Amstelveen.

Er was een voorprogramma waarbij een unieke film uit 1939 werd getoond waarbij Amstelveen zich via oefeningen van gemeentelijke organisaties o.l.v. het luchtverdedigingssysteem voorbereid op de Tweede Wereldoorlog. Deze film werd gemaakt door de vader van Mevrouw Van der Heyden (meisjesnaam  Hanneke Schreuder-Goedheijt) die tevens voorzitter was van de commissie van het luchtverdedigingssysteem.

Voordat de lesbus door de burgemeester werd geopend ging ze in gesprek ging met de klas over discriminatie voor en tijdens de oorlog en hoe we dat in de huidige tijd kunnen voorkomen. Daarna konden de leerlingen 45 minuten de oefeningen in de lesbus in tweetallen doen.

Daarna kwam een klas van basisschool de Linde die ook de oefening deden waarbij de juiste bijschriften moesten worden gevonden bij 42 foto’s over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Ze waren daar zo met aandacht bezig dat ze zelfs fouten erin ontdekten.

 

 

 

Tot slot konden de leerlingen een opdracht doen over de vraag of `Vrijheid ook een werkwoord kan zijn’.

Het was een geslaagde dag met mooi weer en veel belangstellenden en vrijwilligers die in dit bijna vierjarige scholenproject actief waren.

Op 6 juni wordt de lesbus verplaatst naar het Cobramuseum t/m 13 juni.

De open uren op woensdag- en zaterdagmiddag vanaf 12.30 u. zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

Geef een reactie