Huizen van verzet in Amstelveen

Op 4 en 5 mei vond in Amstelveen het dubbelprogramma Open Joodse huizen – Huizen van verzet plaats waarbij ook het scholenproject betrokken is. Het waren acht lezingen verzorgd door Anneke Bulk (over de geschiedenis van de sjoel binnen de context van Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog), Mart Benders (over de Joodse familie Heidenheim en haar vader verzetsman Johan Benders), Paul Betgem en Pauline Terlouw over verzetsman Jan van Hulst).
Vooral de eerste twee lezingen waren zeer druk bezocht omdat het gepaard ging met de opening van de oude sjoel, een locatie waar de Joodse Raad in de oorlog zetelde, waar Jodensterren werden uitgedeeld en de joodse Amstelveners zich verzamelden om daarna via Amsterdam op transport te werden gesteld naar de concentratiekampen.

 

De roman over de oorlog in Amstelveen waaruit Pauline Terlouw voorlas.
Tijdens de lezing van Paul Betgem in de Rodenburghlaan.

 

CDA-motie over de bestemming van de sjoel als educatieve ontmoetingsruimte december 2017.
Folder met aankondiging van de persoonlijke verhalen bij Open Joodse Huizen in Amstelveen.

 

Deze kleine sjoel aan de Randwijcklaan 13 was begin 2018 door de gemeente Amstelveen is opgekocht als educatief ontmoetingscentrum.
Wethouder Herbert Raat was de eerste die het woord voerde. Daarna werd de lezing gegeven door Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen. Vervolgens vertelde Mart Benders op 5 mei op 14.00 en 16.00 u. in de sjoel over het lot van de familie Heidenheim.

Op 5 mei vertelde Mart Benders in haar eigen huis om 13.00 u. en 15.00 u. in de Van der Veerelaan 69 over haar vader – Johan Benders – die in de oorlog leraar was op het Amsterdams Lyceum en in Amstelveen-noord woonde. Hij vervalste persoonsbewijzen, verzorgde onderduikadressen en pleegde in de gevangenis zelfmoord om geen namen prijs te geven, pleegde hij in de gevangenis zelfmoord.

Op 5 mei bevrijdingsdag  werd aan de Rodenburghlaan 25 om 14.00 u. en 16.00 u. het verhaal door Paul Betgem over de verzetsdaden in deze toenmalige woning van verzetsman Jan van Hulst. Van Hulst was actief in het verzetsnetwerk van Elsrijk en liet in zijn woning Joden onderduiken. Paul Betgem is een voormalige wijkbewoner en Pauline Terlouw is een kleindochter van Jan van Hulst. Zij heeft ook voorgelezen uit het boek De man van Tsinegolde van Alexandra Terlouw-Van Hulst, dat deels gebaseerd is op haar eigen ervaringen.  Pauline is de dochter van D66’er voorman Jan Terlouw die samen met zijn andere dochter bij de Tweede bijeenkomst de aanwezigen met een onverwacht bezoek verraste (zie foto).

De initiatiefnemers die ervoor gezorgd hebben dat de oude sjoel geopend bleef
De verbergplek van Joodse onderduikers in het huis van verzetsman Jan van Hulst in de Van de Veerelaan 25 met dubbele muren op de zolder

In de sjoel van de Randwijcklaan 13 werd onderstaande gedicht van Willem Wilmink opgehangen over `de Rebbe’ dat prachtig vertolkt werd door zangeres Wende Snijders.

Geef een reactie