West ontmoet Oost op 11 september 2022

Succesvole uitvoering West ontmoet Oost op 11 september

Verslag West ontmoet Oost 

De diversiteitswerkgroep van Stadsdorp Elsrijk waarmee de stichting Ontmoeten & (Her)denken samenwerkt in een netwerkorganisatie heeft op 11 september 2022 in het Amstelveense openluchttheater West ontmoet Oost georganiseerd. Tevens werd daarmee een onderwijsproject gestart met in samenwerking met het Herman Wesselinkcollege en vrijwilligers van andere organisaties. Het doel van deze transculturele ontmoetingsdag in de vorm van een muzikaal theaterstuk was om de gedeelde geschiedenis van Indonesië en Nederland vanuit Indonesisch en Nederlands perspectief op transculturele wijze te verbeelden. Leerlingen en leraren van het Herman Wesselinkcollege hebben zich als cultuurschool o.l.v. voormalig docent Cees Rot geoefend in het toneelspel Saar en Sarina. Naar het stuk Oeroeg van Hella Haasse werd de vriendschap vertoond in het dekolonisatieproces die onder druk kwam te staan door de onafhankelijkheid van Indonesië. De regionale muziekorkesten Swara Santi (gamelan) en Melodi Babu (angklung) zorgen voor de passende Indonesische muziek waarbij ook Nederlandse liederen werden gespeeld. Aan het slot werd in het Javaanse schimmenspel wajang koelit die dekolonisatie nog eens getoond waarna gebroederlijk naast elkaar de Nederlandse en de Indonesische vlag kwamen te hangen. Naast het Wilhelmus werd daarbij ook het Indonesisch volkslied Indonesia Raya gespeeld. Het zoeken naar nieuwe verhoudingen tussen beide landen sprak het bijna 200 betalende bezoekers bestaande uit Nederlanders, gemengdbloedige indo’s en Indonesiërs erg aan. Tijdens de afsluitende heerlijke Indonesische maaltijd kwamen allerlei nieuwe ideeën naar boven zoals onderwijsprojecten en een kindermusical om nieuwe generaties te informeren over ons koloniaal verleden ook in West en Zuid.

Klik hier voor fotorapportage.

Gamelangroep Swara Santi
Angklunggroep Melodi Bambu
Leerlingen van het Hermann Wesselink College
De Nederlandse en Indonesische vlag broederlijk naast elkaar

Geef een antwoord