test


In het college na het interimbestuur van burgemeester  … (2018 – 2020) trad burgemeester Tjapko Poppens en is sprake van vernieuwd diversiteitsbeleid `Amstelveen ontmoet elkaar’. Wethouder Marijn van Ballegooijen is daarvoor verantwoordelijk.

 Uit het hiervan afgeleide diversiteitsbeleid van Stadsdorp Elsrijk in Amstelveen die zich richt op creatie, recreatie en zorg van de Elsrijkers. Sinds 2020 zijn er nieuwe activiteiten m.b.t. het `Koloniaal verleden en doorwerking gerelateerd aan Azië’ in deze wijk ontkiemd. De focus op Nederlands-Indië verbreedde zich tot alle Aziatische inwoners dus ook die van Japan en India.  Zo zijn er veel Indiase expats in Amstelveen komen te wonen.

 

wandeltocht wo2

En ook hindoestaanse en Javaanse migranten die als contractarbeider vanaf de 19de eeuw naar Suriname zijn vertrokken werden geleidelijk meer onze doelgroep. Azië en Amstelveen hebben nu een speciale band met elkaar wat tot uitdrukking komt in jaarlijkse festivals georganiseerd vanuit het bedrijfsleven en de gemeente. Zo zijn er jaarlijkse activiteiten m.b.t. Japan (bloesem festival in het door Japanse vrouwen geschonken bloesempark) en de Dragonrace (drakenboten op het stadsmeer de Poel) en een Indiaas festival bij het lichtfeest Diwali.

Deze expats zijn In Amstelveen tijdelijk om te werken en hebben weinig contact met de Amstelveense bevolking. In 2021 wil de gemeente nieuw diversiteitsbeleid maken ook gericht op deze expats met Amstelveners in contact te brengen. Een van de actieve wijken – Stadsdorp Elsrijk – heeft daarin initiatieven ontwikkeld.